2011. január 10., hétfő

Mézes házikó



Hozzávalók: 
  1 kg liszt 
  33 dkg cukor
  1,5-2 evőkanál szódabikarbóna
  5 dkg vaj vagy margarin
  1 tasak Kotányi mézes sütemény keverék
  2 egész tojás
  2 tojássárgája
  35-40 dkg vegyes virágméz

Elkészítés:
A hozzávalókat 2 bögrényi liszt kivételével jól összegyúrjuk, majd a félre tett lisztet apránként a masszához adjuk. A tészta akkor jó amikor leválik a kezünkről.
Légmentesen lezárva hűtőbe tesszük 24 órára, de legalább 1 éjszakára.
Figurákhoz, díszekhez 0,5 cm vastagra, házikóhoz vastagabbra nyújtjuk.
A sütőlapokat csak lisztezni kell ( én sütőpapírt használok)
A figurákat tojássárgájával kenjük be és díszítjük ( aszalt gyümölcs, dió, mogyoró stb).
A házikót előre elkészített sablon alapján kivágjuk, megsütjük ugyanúgy mint a figurákat.
A tészta gyorsan sül.
Ha kihűlt olvasztott cukorral a darabokat összeragasztjuk, tojásfehérjéből vert habbal díszítjük.
A sütemény puha,  azonnal fogyasztható, fémdobozban tároljuk, hogy ne száradjon ki.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése