2011. január 8., szombat

Sörös csirke dobozon


Sörös csirke dobozon
Vidám fogás
Fogj egy dobozos sört, húzd rá a csirkét! Észak-amerikai találmány ez, minden bizonnyal férfiak ötlötték ki. Az eredmény pedig szaftos-ízletes sült.
Rendkívül praktikus sütési módszer ez, mivel a csirke nem tepsiben lubickol, locsolni sem kell sörrel vagy más lével, mégis ízletes lesz, ráadásul belülről kiindulva, zsírja lecsöpög, bőre pedig ropogóssá válik mindenütt. 
A legszerencsésebb zárható tetejű barbecue sütőben, faszénen elkészíteni ételünket, de nyugodtan lehet vele próbálkozni konyhai villany- vagy gáztűzhely sütőjében is. Akár így, akár úgy, közepes hőfok az ajánlott.  
Hozzávalók:
egy dobozos sör, egy csirke, saját ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverék (só, barna cukor, fűszer paprika, őrölt bors, hagyma- és fokhagymapor).
Elkészítés módja:
Legelőször kinyitjuk a sörös dobozt, megisszuk tartalmának felét. Az egész ugyanis túl sok lenne, ráadásul fel is robbanhatna sütés közben. A sörgőz kiáramlását könnyítendő és a robbanást megelőzendő üssünk három-négy lyukat a doboz tetején az eredeti nyílás közelében. A kívül-belül leöblített csirkét kívül-belül bedörzsöljük fűszerkeverékünkkel, amiből a sörbe is szórhatunk egy kanálnyit, s ne aggódjunk, ha emiatt habzik. Ezután a csirkét alaposan ráültetjük, ráhúzzuk a sörös dobozra - nem árt egy nyárssal is stabilizálni a helyzetét. Következhet a sütés, ami addig tart, míg csirkénk bőre sötét aranybarna színt ölt, combjainak és szárnyainak ízületei könnyen mozgathatóvá válnak. Ekkor óvatosan leszedjük a sörös dobozról, néhány percig pihentetjük, majd szeleteljük, megesszük.
A sörös csirke dobozon remek társasági étel, elkészítése látványos, számos pajzán megjegyzésre adhat alkalmat - vidám fogás.

1 megjegyzés: