2011. január 11., kedd

Mázas körte vörösboros kacsával




Hozzávalók 4 személyre:
4 kacsacomb
3 közepes hagyma
6 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
3 dl víz
5 szem szegfűbors

bors

4 körte
2 ek vaj
2 ek juharszirup
só bors

A kacsacombokat megmossuk, szárazra töröljük. A hagymát  vékonyra vágjuk, a fokhagymagerezdeket  összenyomjuk.
Egy nagy serpenyőben a hagymát és a fokhagymát 1 ek olajon  üvegesre pároljuk,   rá szórjuk a szegfűborsot. A kacsacombokat  megszórjuk egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, majd   serpenyőbe  helyezzük a bőrös oldalukkal lefelé. Közepesen erős lángon addig pirítjuk, amíg szép mély barna színt kapnak.
Megfordítjuk a combokat és húsos oldalukon is lepirítjuk őket (2-3 perc). Mérsékeljük a lángot, megfordítjuk a combokat, hogy a bőrös oldaluk felfelé legyen,  felöntjük a húst a vörösborral és fedő alatt egészen puhára (kb. 1 óra)  pároljuk  Ha szükséges pótoljuk a folyadékot vízzel.

A körtéket  félbevágjuk, meghintjük egy egészen kevés sóval és frissen őrölt borssal. Egy közepes lábosban felolvasztunk   2 ek vajat. Rátesszük a körtéket és fedő alatt alacsony lángon félpuhára pároljuk őket.   A fedőt levesszük, a lángot   erősebbre állítjuk. Meglocsoljuk a körtéket juharsziruppal és  1-2 percigpirítjuk, amíg egy kicsit karamellizálódnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése