2011. június 5., vasárnap

Zserbó golyók

Zserbó golyók

Húsz deka aszalt sárgabarackot aprítógépben egészen pici darabokra, szinte krémszerűre vagdalunk, vagy ha nincs aprítónk, akkor a kelyhes turmix is megteszi.
A botmixer nem jó, mert a kése alá ragadhat az egész. Tálba tesszük és kézzel annyi finomra darált diót gyúrunk hozzá, hogy formázható, kicsit száraz masszát kapjunk.
Vízfürdő felett kevergetve felolvasztunk tíz deka étcsokoládét – legalább 60 százalékos kakaótartalmút – vagy ugyanennyi tortabevonót. Adunk hozzá egy mokkáskanálnyi semleges ízű olajat és elkeverjük benne.
Ez azért szükséges, mert bár így lassabban dermed majd meg a bevonat, de jobban terül a golyók felületén.
A barackos masszából kicsi vizes kézzel falatnyi golyókat hengergetünk, fogpiszkálóra szúrjuk és egyenként szépen megmártjuk a csokoládéban. (Segítségül használjunk egy kávéskanalat.) A felesleget lecsöpögtetjük és a fogpiszkálót, rajta a golyóval a kartondobozba, vagy a hungarocell lapba tűzzük.
Így szépen meg tud száradni és, ha ügyesek vagyunk szép gömbölyű lesz mindegyik, nem mászik szét a csokoládé.
A csokoládé dermedéséhez legalább egy éjszakára van szükség, addig rejtsük el a kész zserbógolyókat.
Tálalhatjuk a fogpiszkálóval együtt, vagy lehúzogatva róla kistányéron, vagy bonbonierben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése