2011. december 9., péntek

Karácsonyi gyümölcskenyér

 

Hozzávalók:

2,5 dl tej 
10 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál só
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
10-10 dkg apróra vágott hámozott mandula, cukrozott citromhéj , cukrozott gyümölcs 
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola 
2 tojás 
15 dkg vaj 
csipet őrölt szerecsendió
5 dkg olvasztott vaj 
0,5 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés :

A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. 
Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk.
A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. 
Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. 
Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat,
és a megmaradt liszt 3/4-ét. 
Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat.
Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. 
Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük. 
Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük. 
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át  sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése