Hozzávalók:
2,5 dl tej
10 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál só
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
10-10 dkg apróra vágott hámozott mandula, cukrozott
citromhéj , cukrozott gyümölcs
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 tojás
15 dkg vaj
csipet őrölt szerecsendió
5 dkg olvasztott vaj
0,5 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés :
A
tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót.
Míg a tej hűl, az
élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk.
A langyos tejbe öntjük és a
liszt 1/4-ével
simára keverjük.
Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a
citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat,
és
a megmaradt liszt 3/4-ét.
Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt
lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett
deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén
mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat.
Összehajtogatjuk,
tetejét is megvajazzuk.
Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába)
kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése